judoclub ten shi berkel enschot

Geschiedenis Judoclub Ten Shi

Judoclub Berkel-Enschot bestaat al ruim 60 jaar. De club is opgericht door Jo Engel. In een leegstaand pand van de Caeciliaschool begin Jo op 1 juni 1961 met de judoclub. Het oude pand aan het Torenpad is inmiddels gesloopt en nu omgebouwd tot jeugdhuid ’t Torenhoekske. Jo gaf les op een oude judomat welke hij voor 450 gulden op de kop had getikt aan 27 leden les.

Bij de oprichting kreeg Jo steun van Kees Kools († 3 mei 2009), de oprichter van de ‘Eerste sport- en judovereniging Goirle’. Kees Kools stond daarnaast ook nog aan de wieg van de judoverenigingen ‘Sint Jan’ in Moergestel en ‘Deusone’ in Diessen. Tussen deze vier historisch met elkaar verbonden judoclubs bestaat nog steeds een bijzondere onderlinge band en samenwerking. Jaarlijks organiseren we tussen de judoka’s van deze vier clubs een interscholair clubkampioenschap. Hierbij mag de winnende club de enorme Kees Kools wisselbokaal mee naar huis nemen.

historie

Foto: Links Jo Engel, Midden Bram Schellekens, recht Patrick van Ganse bij teamontmoeting 2018 tussen judoclubs Ten Shi Berkel-Enschot, Judoclub Goirle, Deusone Diessen en Judo Vereniging Sint Jan Moergestel

Met de komst in 1967 van De Schalm met daarin ook een gymzaal verhuisde Jo Engel met zijn judoka’s daarheen. Uit eigen portemonnee werd een nieuwe mat aangeschaft. Die kostte toen al gauw 3.000 gulden. Het was wel lastig dat die grote en zware mat voor iedere les weer steeds opnieuw moest worden gelegd en erna weer opgeruimd. In 1978 werd de Gemeentelijke Sporthal ’t Ruiven opgeleverd waarin de judoclub een dojo ruimte (inclusief judomat!) ter beschikking kreeg.

Jo's wijze van lesgeven heeft in het tot vermeldenswaardige resultaten geleid. Zo wist zijn judoka Jos Wouters door te dringen tot de Nederlandse kampioenschappen in Zwolle. Jos bereikte er het erepodium en werd derde van Nederland. Later waren groepjes wedstrijdjudoka's die de bekers van vele toernooien mee naar huis namen. Verschillende judoka’s wisten door te dringen tot (soms zelfs de hoogste trede van) het erepodium van de Zuid-Nederlandse kampioenschappen. Bij de dames memoreren onder andere de successen van Sandra van der Mee, Ingrid van Gansen en Bianca de Kort. Bij de heren danken we onze mooie bekers aan Richard van der Bruggen, John Meeuwis, Bart Henebiens, William van Raak, Stefan de Brouwer en Bas Meeuwis. In januari 1999 werd Sander van Stigt eerste op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen.

Het 25 jarig jubileum was in 1986. Bijzondere van die tijd was dat een door de plaatselijke slagers ter beschikking gesteld heel (aanvankelijk levend) varken te winnen was. Ook kreeg tijdens dit 25 jarige jubileum Kees Kools, die toen al 12 jaar lang supervisor van de betrokken verenigingen was, als dank een plaquette aangeboden. Uiteraard werd hierbij ook zijn vrouw in de bloemetjes gezet.

De periode hierna waren voor de judoclub Ten Shi de magere jaren. Wegens gezondheidsredenen kon Jo een hele tijd geen les geven. Gelukkig was Arie Redelijkheid van de ‘Eerste sport- en judovereniging Goirle’ bereid om ruim een jaar lang bij onze club de judolessen te verzorgen. Hierna kon Jo het roer weer overnemen. Jo heeft in de periode eind jaren 80 tot en met 60 jarig jubileum in 2021 de rol van ad interim- voorzitter, voorzitter en er-voorzitter vervuld. We zijn hem heel dankbaar voor al het werk en zijn inzet voor onze judoclub.

De naam van de judoclub Ten Shi is pas later toegevoegd, namelijk ter gelegenheid van het 35 jarig jubileum. Ten Shi is Japans voor “Engel”. Op deze wijze is de naam Engel blijvend aan de judoclub verbonden.

Eind jaren 80 tot eind jaren 90 heeft Jürgen de Brouwer zich als trainer ingezet voor onze vereniging. Daarvoor zijn we hem ook erg dankbaar. Hierna heeft Bram Schellekens, onze huidige trainer, het stokje over genomen. Bram is zoals dat heet een judoka “van eigen stal”. Hij heeft samen met Alex de Kroon (van onze bevriende ‘Judo vereniging Deusone’, Diessen) in 1998 de opleiding tot judoleraar gevolgd in Weert. Alex liep toen stage bij Judoclub Ten Shi en Bram heeft zijn stage vervult bij de ‘Eerste sport- en judovereniging Goirle’. Alex en Bram hebben in de periode 200 tot 2004 samen nog met Jo lessen verzorgd. Bram is 2013 geslaagd bij de centrale examens van de JBN in Wijk bij Duurstede voor het examen judoleraar A. Hij heeft inmiddels 2de dan. Alex de Kroon, 4de dan, is nog steeds onze supervisor. De heren trainers ontmoeten elkaar nog wekelijks op de judomat in Diessen. 

William van Raak en ook Ed Engelen assisteren in de dojo op woensdag en donderdagavond bij de trainingen. De vader van William, Peter van Raak († 1 december 2020) heeft jaren lang samen met Wilhelmien van Gansen zorg gedragen voor secretariaat, administratie en wedstrijden van onze vereniging. De club is momenteel aan het herinrichten, waarbij de focus ligt op het kleinschalig aanbieden van judotrainingen voor jeugd en kennisuitwisseling tussen de ervaren oud-leden en volwassenen.

 

Leslocatie

Sporthal ’t Ruiven
Vlierakkerweg 4
5056 NA Berkel-Enschot
T. 013 533 3434
administratie@judotenshi.nl

Lestijden

Woensdag:

18.00 - 19.00 u
19.00 - 20.00 u

Donderdag:

18.00 - 19.00 u
19.00 - 20.00 u

Documenten